Platformavond over eenzaamheid

‘Ik heb geen mens’ was het thema van de Platformavond van 26 september 2024, waarop ruim 20 personen uit 17 verschillende kerken aanwezig waren. Een passende start van de landelijke ‘week tegen de eenzaamheid’.

schedule 27 sept 2024
bookmark_border Laatste nieuws
create

Het thema werd ingeleid door Aline de Boer, gastenbegeleider in De Herberg in Oosterbeek. Zij hield een leerzaam verhaal met aandacht voor wat eenzaamheid is, wat de Bijbel zegt over eenzaamheid en wat we als christenen kunnen betekenen voor eenzame mensen.

Bij de bespreking van het onderwerp ontdekten diakenen dat eenzaamheid soms via inzet van gemeenteleden een stuk minder kan worden. Maar bij mensen met een complexer verhaal en/of psychische beperking vraagt aandacht voor deze mensen in hun eenzaamheid meer. Er zijn doelgroepen genoemd waar mensen, zonder toerusting vooraf, periodiek bezoek waarschijnlijk niet volhouden.

'Ik heb geen mens' willen we vanuit de christelijke gemeente graag beperken. Soms zal daarvoor meer nodig zijn dan een koppeling tussen mensen. Wellicht zijn doordenking en toerusting daarvoor sleutelwoorden.

Het resultaat van de avond is tweeledig.

> Geef in de gemeente ook aandacht aan eenzame mensen. Oefen gemeenteleden om onderling elkaar niet uit het oog te verliezen.

> Bij mensen met een complexer leven en psycho-sociale beperkingen is meer begeleiding voor bezoekwerk nodig. De afspraak is dat vanuit het Diaconaal Platform verder gedacht wordt over het opzetten van bezoekwerk met toerusting voor deze doelgroep.

Op de platformavond is ook ruimte gegeven voor pitches. Stichting De Ontmoeting, stichting De Herberg en de Warme Winter Winkel hebben kort iets over hun werk en de doelgroep, die ze bereiken, kunnen vertellen.

Het was een leerzame en inspirerende avond.

De uitdaging voor een bijzondere vorm van bezoekwerk vraagt verdere doordenking.